T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TRABZON / SÜRMENE - Sürmene İmam Hatip Ortaokulu

Sabır Değeri ile İlgili Veliye Mektup

Sabır Değeri ile İlgili Veliye Mektup

SABIR NE DEMEK!

          Sabır; acıya, üzüntüye veya bir güçlüğe karşı direnme, katlanma, dayanma, tahammül etmedir. Zorluk, güçlük ve kötülüklere direnç gösterme, haksızlıklar karşısında kendini anlık tepkilerden korumaktır.

Elde edilemeyen şeyler için kendini kontrol altında tutmak, isteklerine hâkim olmaktır. Acele etmeden, telaşlı davranmadan iş yapmaktır. Kararlı ve azimli olmak, sebat etmektir. Her şeyin bir değişim halinde olduğu hayatımızda sıkıntılar, zorluklar karşısında isyan etmeden yolumuza devam etmektir.

SİZLER NELER YAPABİLİRSİNİZ!

      *Çocuğunuza sabır erdemini kazandırmak için, her erdemde olduğu gibi sabır erdeminin çocuğa kazandırılmasında da sizin örnek olmanız çok önemlidir.

      *Çocuğunuzun sizi dinlerken ve model alırken sabırlı davranması için onu sabırla dinlemeyi.

      *Çocuğunuzun kendi başına yerine getirebileceği sorumlulukları düzenli olarak kendisinin yapmasına izin ve fırsat verin.

       *Yavaş veya hatalı yaptığı işlerde sen bırak kendim yaparım daha iyi´ tavrını takınmayın.

       *Çocuklar arasındaki her tartışmaya müdahale etmeyin, sorunlarını kendileri çözmelerine fırsat verin.

       *Çocuğunuzun zevkle yaptığı bir işi sizin aceleniz olduğu veya sabredemediğiniz için yarım bırakmasını istemeyin.

       *Birlikte sabır gerektiren işler yapın; balığa gidin, yürüyüşe çıkın, turşu kurun, tohum ekerek bitkinin büyümesini bekleyin, kek/ kurabiye pişirin, sebze ayıklayın,  bir el işi yapın vb.

       *Çocuğunuzu sabır isteyen oyun ve oyuncaklara yönlendirin. (Lego, domino, yap-boz vb.)

       *Öfkelendiği zaman fevri tepkiler verdiğinde onu onaylamayın. Doğal ve normal kabul eder tarzda davranmayın ki kendini frenlemesi gerektiğini bilsin.

       *Çocuğunuzun her istediği şeyi imkânınız olsa bile hemen almayın ve yapmayın. Aksi halde çocuğunuz doyumsuz ve sabırsız olur. Almak istediği bazı şeyler için para biriktirmesi konusunda onu yönlendirin. Biriktirdiği parayla aldığı şey onun için çok daha değerli olacak, bu arada sabretmeyi ve hedefe adım adım yaklaşmayı öğrenecektir.

 

**NOT: Ailenin değerler eğitiminin önemli bir ayağı olduğu unutulmamalı, öğretmen ile işbirliği içinde olunmalı, öğretmenin verdiği öneriler ve konu ile ilgili takip edilmesi gereken listeler özenle uygulanmalıdır.

 

           ´HER SÖZ İÇİN DOĞRULUK,

            HER DOĞRULUK İÇİN İŞ,

            HER İŞ İÇİN DE SABIR GEREKİR´ 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.02.2024 - Güncelleme: 21.02.2024 11:32 - Görüntülenme: 36
  Beğen | 1  kişi beğendi